• Home
  • /Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Hulp in de huisartsenpraktijk voor psychische klachten

Sinds een aantal jaren is er al de mogelijkheid om enkele gesprekken te hebben met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Vanaf 2011 is die mogelijkheid omgezet naar een nieuwe constructie en die heeft de naam POH-GGZ gekregen, in navolging van andere POH’s (praktijk ondersteuning huisartsen). Alle huisartsen binnen het Bonnehûs hebben de keuze gemaakt om hiervan gebruik te maken. De sociaal psychiatrisch verpleegkundige werkt onder de verantwoording van de huisartsen. Er zijn geen kosten verbonden aan de gesprekken en patiënten worden niet ingeschreven bij de GGZ.

Waarvoor wordt POH-GGZ ingezet?

Voor uiteenlopende psychische problemen kun je bij haar terecht. Vaak zal dit na een gesprek met de huisarts zijn om te bekijken wat er nu precies aan de hand is.

Ook voor vragen en onafhankelijk advies rond doorverwijzingen naar 1e of 2e lijninstanties die zich richten op behandeling van psychische problemen kun je bij haar terecht. Zij kan daarin bemiddelen en u doorverwijzen of eventueel de wachttijd overbruggen door enkele gesprekken met u te hebben. Zij is goed op de hoogte van de sociale kaart t.a.v. psychosociale problematiek en psychiatrische behandelingsmogelijkheden binnen de regio Leeuwarden.

Daarnaast is het mogelijk om enkele gesprekken met haar te hebben indien er sprake is van lichte depressieve klachten, angstklachten, (heftige) levensgebeurtenissen die het evenwicht verstoord hebben.

Maar ook laagfrequent langduriger contact bij chronische psychiatrische problematiek, bijvoorbeeld een psychotische of bipolaire stoornis of persoonlijkheidsproblematiek kan bij haar terecht. In die gevallen is het wel een voorwaarde dat er sprake is van enige stabiliteit en dat het in “de geest moet blijven van goede huisartsenzorg”. Ze kan ook huisbezoeken doen bij chronisch zieken of ouderen.

Contact

Ze is gemiddeld 21 uur per week aanwezig in het Bonnehûs en is te bereiken via de huisartsenpraktijken.